Jungle priče
18.03.2020.

Šest znakova da vašoj bebi rastu zubići

18.03.2020.

Početak rasta zubića može biti naporan period kako za bebe tako i za roditelje. Spremili smo za Vas par savjeta kako da prepoznate da je beba u ovoj fazi i kako da joj pomognete.
U mnogim slučajevima novi roditelji mogu biti zbunjeni i mogu propustiti neke od ranih znakova ove prirodne razvojne faze. Približno dijve trećine beba pati od problema povezanih sa zubima, kod ovih bebica važno je da roditelji nauče da rano uoče simptome, kako bi izbjegli bilo kakvu nepotrebnu nelagodu ili bol deteta, ali takođe da izbjegnu i da sami budu uznemireni.
Prepoznavanje znakova rasta zubića
Kod većine beba prvi zubići kreću da rastu sa šest meseci, mada se prvi zubi se mogu pojaviti u bilo koje vrijeme između bebinog trećeg i četrnaestog mjeseca. Zubi se obično pojavljuju u parovima, najčešće počevši od donjih, pa zatim i gornjih centalnih sjekutića. Većina beba je lako razdražljiva i pojačano balavi kada krenu da joj niču zubići, ali simptomi se mogu razlikovati od bebe do bebe.
Šest mogućih znakova su:
1) Potreba za glodanjem - Pritisak zuba koji se pojavljuje ispod desni može biti ublažen glodanjem
2) Nadute desni - Prije nego što novi zub nikne, može prouzrokovati crvenu, otečenu, modričastu površinu na bebinim desnima. Ponekad kada desni jako oteknu možemo nazrijeti novi zubić koji samo što nije probio.
3) Pojačano balavljenje - Povećana pljuvačka može nagovijestiti novi zub - ali je to takođe i normalna faza u bebinom razvoju, tako da često ne mora da nužno određuje početak rasta zubića. Ne postoji način da se utvrdi da li je bebina pljuvačka rezultat rasta zuba ili ne, ali vrlo vjerovatno da jeste ako takođe primjetite i
4) Nervozu, posebno noću - Erupcija  zubića (kada se zub kreće kroz kost i desni) nastoji da se odvija u fazama, sa više aktivnosti noću nego tokom dana, tako da beba može biti nervoznija u večernjim satima.
5) Vučenje uha - Iako može biti i znak infekcije uha, vučenje može biti simptom rasta zuba jer bol iz vilice prelazi u ušni kanal
6) Promjena u navikama - Bebe koje jedu čvrste hranu možda će više željeti da se hrane flašicom, jer kašika iritira njihove upaljene desni. Kod drugih beba može doći do suprotne pojave jer će im prijati pritisak kašičice na desni. Kod beba koje majke doje ili koje piju mleko na flašicu aktivnost sisanja može prourokovati neugodan pritisak na desni i ušne kanale.
Kako pomoći bebi koja prolazi kroz ovu fazu?
Da li ste znali da 1 od 5 roditelja ne primjeti da bebi rastu zubići sve dok ne vide zub koji je nikao. Ako je vaša beba pošela da pokazuje znakove rasta zubića, ponudite joj glodalicu koju prehodno možete rashladiti u frižideru. U nastavku pogledajte prijedlog idealnih glodalica za vašu bebu.

 

Ostavi komentar

string(0) ""
string(0) ""